Hør mere om MyHomes

Tilmeld dig informationsmøde

Råd om råd til investering

Sophie Lind, Marketingchef cand.merc.(kom.) fra CBS
Sophie Lind, Marketing- & kommunikationschef
Landscaped street in Benahavis

Uanset alle de glæder vi på forhånd stiller vores ejere i udsigt, så kræver et ejerskab i MyHomes naturligvis en investeringsbeslutning, helt i tråd med anskaffelse af et sommerhus. Vi har fået en god snak med Henrik Lykke, Private Banking Direktør i Vestjysk Bank, om hvilke generelle økonomiske råd man giver til folk med midler, de ønsker at investere, og hvilke overvejelser man bør gøre sig, inden man foretager en investering. Også når det drejer sig om at investere i boliger som hos MyHomes.

Hvis man som privatperson ønsker at investere i MyHomes, skal pengene findes som frie midler, da alle ejere indbetaler hele investeringen kontant. Om det er i form af friværdi i den nuværende bolig, en formue placeret på en bankkonto eller i aktier, er en individuel sag. Hovedsagen er, at man kan få stillet beløbet til rådighed til indbetaling i foreningen.

DET SAMLEDE BILLEDE
Når man ønsker at investere, vil bankerne typisk se på ens økonomi som helhed. Her spiller alder, indtægtsforhold og formueforhold en rolle. Og det afgør, om det vil være realistisk, at man binder en større sum penge igennem en periode. Og så er der tidsperspektiverne:

”Når vi taler med folk om forskellige investeringsmuligheder, så deler vi det op i tre scenarier: For det første skal man have penge på kort sigt til at leve for. For det andet, bør der være midler, hvis man får uforudsete udgifter, f.eks. hvis bilen en dag skal have en stor reparation. Det kalder vi mellemsigt. Og så er der det langsigtede perspektiv, som bliver muligt, hvis man er i stand til at sætte penge til side undervejs. Det er de penge, man kan lave lidt mere langsigtede investeringer for, og det er der, hvor jeg ser projekter som at købe en ejendom, et ejerskab i MyHomes eller et sommerhus, som værende en mulighed”, indleder Henrik. Og han fortsætter:

”Så vi rådgiver ud fra det samlede billede af kundens situation, for når man flytter pengene rundt, skal man tænke over, om det er penge, man skal bruge, eller penge, der kan undværes. Folk skal altså gøre op med sig selv, om de har midler til en regnvejrsdag, og vi kan hjælpe dem med at afdække det billede”.

ET NYDELSESMÆSSIGT AFKAST
Hos MyHomes har vi et helt gennemsigtigt investeringsprospekt for hver pulje, der viser nøjagtigt hvilken kontantsum, der skal investeres fra starten, og hvilken fast udgift, der skal betales hver måned. Det vil sige, at enhver kan gå i banken eller til revisoren med prospektet i hånden og ud fra dét, få rådgivning i forhold til ens privatøkonomi. Men hvordan ser Henrik egentlig på en investering i fast ejendom?

”Der er noget nydelsesværdi ved at investere i fast ejendom. Og min oplevelse er, at det samme især gør sig gældende, når man køber sig ind i MyHomes, da man får mulighed for at nyde sin investering undervejs ved at opholde sig i sine boliger”, siger Henrik. ”Så i modsætning til kun at tænke i kroner-og-øre-afkast, såfremt man vil sælge en dag, kan man også tænke i en form for nydelsesmæssigt afkast”.

FORVENTNING TIL INVESTERINGEN
Det er Henriks opfattelse, at flere og flere danskere er på udkig efter alternative muligheder til langsigtede investeringer. Forklaringen skal findes i tidens renteniveau. ”Rigtig mange søger alternative investeringer, for sætter man pengene i banken, får man en negativ rente. Og investerer du i obligationer, så er renten meget lav, oftest negativ. Forestil dig at investere i en obligation på 30 år med næsten ingen rente. Det er der jo ikke ret mange som kigger efter. Så går man i stedet efter aktier og værdipapirer, og investerer på det vi kalder mellemsigt, hvor man kan sælge, hvis man pludselig får brug for kontante midler. Men hvis folk siger, at det har de nok af, så begynder de at overveje, om de skal købe et sommerhus eller tænker i andre langsigtede investeringer”, forklarer Henrik og fortsætter:

”Der er i dag mange alternative former for investeringsmuligheder. Det er et helt nyt marked, der er blomstret op, fordi der er kommet stor efterspørgsel. Man kan investere i solenergi, ejendomme, bæredygtighed eller andet, der i bund og grund er alternativer til at sætte penge i banken til negativ rente. Hvis man vil have noget ud af sine penge, skal man ud i at placere pengene et eller andet sted. Så det gælder om at tage stilling til, hvilket afkast man ønsker af sin investering”, slutter Henrik.

Så i modsætning til kun at tænke i kroner-og-øre-afkast, såfremt man vil sælge en dag, kan man også tænke i en form for nydelsesmæssigt afkast
Henrik Lykke
Private Banking Direktør i Vestjyske Bank
Henrik Lykke, Private Banking Direktør i Vestjysk Bank

Vil du fordybe dig yderligere?

I vores nye udgave af magasinet Living in Europe får du 100 siders inspiration til ren ferieglæde og afslapning.

Få tilsendt magasinet