Deltag i online informationsmøde

Onsdag d. 27. januar 2021

Kl. 17:30 – kl. 19.30

Tilmeld dig

Juletraditioner i Europa

Signe Valgreen, Marketing- & kommunikationskoordinator

Som medejer i MyHomes kan du holde jul ude, hvor du føler dig hjemme. Og med 5 boliger placeret forskellige steder i Europa er der rig mulighed for at udforske de mange måder at fejre julen på. Hold for eksempel jul i  de snedækkede franske Alper, Norditalien eller Sydspanien. Hvert land har sin helt unikke måde at fejre julen på, og hvis du synes, at vores tradition for at danse om et træ og spise svinehus er skør, så skal du se, hvordan de øvrige Europæiske lande fejre julen. Vi har samlet nogle af højtidernes højdepunkter i de lande vi befinder os i, til inspiration for fremtidige juletraditioner. Måske du også skal holde jul på en helt ny måde til næste år?

JUL I ITALIEN

Første juledag i Italien er en fest for alle som elsker mad, og hvis du er heldig, får du måske besøg af en venlig heks den 5. januar.

MIDNATSMESSE OG DEN ITALIENSKE JULEMIDDAG

Juleaften i Italien begynder kl. 24:00 den 24. december, hvor landets kirker kalder til midnatsmesse. Inden messen spiser italienerne et let måltid ofte bestående af skaldyr eller fisk, så appetitten bevares til den store familiesammenkomst den 25. december. Modsat den danske jul er det ikke den 24. december, der er hovedattraktionen, men derimod første juledag. Her samles hele familien til middag, hvor de deler syv til otte retter på ægte italiensk manér.

FØRSTE JULEDAG

Den italienske julemenu ændrer sig alt efter hvilken region, du befinder dig i. I Piemonte er det ofte agnolotti og årstidens sammenkogte retter som bliver serveret.

Mens menuen kan ændre sig fra region til region, er der altid en ret alle italienerne spiser første juledag, og det er ‘Panettone’. Panettone er en kage med tørret frugt som minder lidt om en sandkage. Oftest bliver den nydt sammen med et glas mousserende vin.

JULEGAVER OG EN VENLIG HEKS

De fleste julegaver bliver givet den 25. december. Dog ikke alle. I Italien er det ikke kun julemanden ‘Babbo Natale’ som kommer med gaver, men også en venlig heks kaldet ’Befana’. Hun flyver rundt på sin kost og uddeler gaver og slik til alle børn den 5. januar. En tradition som man måske kunne overveje at indfører herhjemme.

JUL I SPANIEN 

I Spanien kan du tage del i verdens største lotteri, nyde spansk juletapas og meget mere.

FØLER DU DIG HELDIG

Hvis du føler dig heldig, skal du deltage i verdens største julelotteri kaldet ’El Gordo’. Det finder sted den 22. december i Spanien, hvor millioner af håbefulde spaniere sidder klistret til tv-skærmene for at følge med i den store TV-begivenhed. Lotteriet har fundet sted i Spanien siden 1812, og i traditionen tro bliver vindertallene sunget højt af skolebørn.

FAMILIEFESTEN

For spanierne er juleaften en familiefest, som bliver fejret med en stor middag. Den traditionelle middag består af fisk, skaldyr og tapas med ost og pølse, og til dessert serveres den spanske udgave af konfekt kaldet ’turrón’, som er lavet på solide plader af marcipan og chokolade eller nougat. Kombinationen findes i utallige variationer og er en julegodte, du ikke må gå glip af.

Julens hovedattraktion er midnatsmessen, hvor byen samles i de overdådige katolske kirker. Efter messen går folk gennem gaderne med fakler, guitarer, trommer og tamburiner for at fejre Jesus’ fødsel.

FØRSTE JULEDAG

Hvor juleaften er familiens fest, er første juledag vennernes fest. Her samles venner til en hyggelig aften i godt selskab. Det kan derfor være en god idé at reservere et bord i god tid, hvis du selv overvejer at spise ude første juledag.

JUL I FRANKRIG

I Frankrig kan du blandt andet glæde dig til desserten juleaften, og hvis du er heldig, kan du blive udnævnt som konge, inden julen er omme.

JULETRÆET

Hvis du holder jul i Frankrig, skal du pynte juletræet med slik, frugt, nødder og småt legetøj fremfor julekugler. På toppen placeres en engel eller en stjerne, som symboliserer de vise mænds søgen efter Jesusbarnet. Modsat danskerne danser franskmændene ikke rundt om juletræet, men nyder istedet dets dekorative og symbolske betydning fra afstand.

JULEMIDDAGEN

Den franske julemiddag er et spændende alternativ til brunede kartofler og rødkål. Her står menuen på skaldyr eller østers til forret. Farseret kalkun med foie gras eller kastanjer sammen med kartofler og grøntsager til hovedret. Til dessert serveres aftenens hovedattraktion – en julekage formet som en træstamme kaldet ‘Bûche De Noël’. Den symboliserer den velsignede træstamme, der gennem generationer er blevet lagt i pejsen juleaften.Træstammen skulle eftersigende sikre en god høst det kommende år.

JULETRADITIONER

I de fleste franske hjem kan du finde et ufuldendt krybbespil. Jesusbarnet bliver først placeret i krybbespillet den 24. december for at symbolisere hans fødsel. Samme aften samles byen i den lokale kirke til midnatsmesse, som er en oplevelse for sig selv. I løbet af natten til den 25. december kommer julemanden, Pére Noel, med gaver, og han forventer selvfølgelig, at du har stillet kage frem til ham.

Julen i Frankrig slutter den 6. januar, hvor man fejre de hellige tre konger. Dagen bliver fejret med en festlig leg, hvor man deler en kage kaldet ‘Galette des Rois’ med selskabets gæster. Heri er der indbagt en lille porcelænsfigur formet som en bonde. Den som får porcelænsfiguren bliver udnævnt til konge og får dermed retten til at bære kronen, som oftest følger med kagen.

“Drømmer du også om at kunne føle dig hjemme i Europa?

Finn Christensen, adm. direktør & stifter Bliv en del af MyHomes